Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto kruche z rabarbarem i rodzynkami
Ciasto a'la szarlotka z konfiturą z rabarbaru

Zarówno do ciasta jak i do rabarbaru dałam brązowy cukier, stąd jego nieco ciemniejszy kolor. Brązowy cukier dodaje nieco bardziej wyrafinowanego smaku.

:)

Ciasto:
• 250 g mąki
• 125 g masła, schłodzonego
• 1/4 szklanki brązowego cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 żółtko
• 1 łyżka śmietany

Konfitura:
• 500 g rabarbaru
• 1/2 filiżanki soku pomarańczowego
• 50 g brązowego cukru
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 2 łyżeczki cynamonu
• 3 łyżki rodzynek


A ponadto: bułka tarta i trochę roztopionego masła do wysmarowania formy, cukier puder do posypania i bita śmietana do serwowania

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta razem posiekać i szybko zagnieść ciasto, rozcierając palcami masło, aby połączyło resztę składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przyciąć rabarbar, usuwając twarde końce, umyć i pokroić na kawałki. Na patelnię z grubym dnem włożyć rabarbar, sok pomarańczowy, cukier i ekstrakt z wanilii. Przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień, mieszając odparować ewentualny nadmiar płynów. Po uzyskaniu konsystencji konfitury dodać cynamon i rodzynki. Wymieszać i ostudzić. Konfitura nie musi być idealnie gęsta, jeszcze będzie się piekła w piekarniku i trochę odparuje.
Formę 20 x 30 cm wysmarować roztopionym masłem, posypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę. Rozłożyć konfiturę, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor, przez około 25 minut. Posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation