Kuchnia

pychota

Torcik czekoladowy na zimno
paczka herbatników
1 gorzka czekolada
1 czekolada mleczna
1 czekolada biała
500 g twarogu (ja kupiłam gotowy w wiaderku)
300 g śmietany 30% lub 36%
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
czekolada do dekoracji

Twaróg ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Żelatynę namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją ciągle mieszając, aż się rozpuści.
Wymieszać z utartym twarogiem. (Aby zapobiec powstaniu grudek, najlepiej dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać).
Śmietanę ubić na sztywno.
Przygotować formę keksową - wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Gorzką czekoladę rozpuścić na parze lub w kąpieli wodnej, a następnie dodać do 1/3 utartego twarogu. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć tę warstwę do keksówki.
Podobnie postępujemy z czekoladę mleczną i białą. W ten sposób w formie keksowej mamy 3 różnokolorowe warstwy ułożone odpowiednio (gorzka - mleczna - biała) na to układamy herbatniki.
Całość wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
Gdy ciasto stężeje wyjmujemy je z formy i ozdabiamy rozpuszczoną do dekoracji czekoladę - najlepiej dekorować w plamki lub cienkie paski - gdy polewa stężeje a jest grubsza - trudno będzie kroić ciasto na porcje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation