Kuchnia

Mniam

Sałatka ze Szpinakiem

Składniki na 1 porcję:

2 garście świeżego szpinaku
1 duża garść makaronu ugotowanego al dente
1 jajko ugotowane na twardo
1 laska kabanosa
6-8 pomidorków koktajlowych
czarna sól
ocet balsamiczny

Wszystkie składniki połącz ze sobą i podawaj.
Sugestie: Kabanos możesz zastąpić kiełbasą. Jajka kurze możesz zastąpić przepiórczymi. Ocet balsamiczny możesz zastąpić oliwą.

Wersja light: Zrezygnuj z dodatku makaronu lub zastąp go pełnoziarnistym.

Pytanie: Czy taką sałatkę mogę przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce?
Odpowiedź: Tak, ale polecam wtedy szpinak dodać do niej dopiero przed samym podaniem lub ułożyć poszczególne składniki sałatki warstwowo, tak aby szpinak był na szczycie. Dzięki temu nie zmiażdży się pod ciężarem pozostałych składników. Polecam też, aby ocet balsamiczny dodać przed podaniem, ponieważ liście szpinaku szybko ulegną zniszczeniu pod wpływem działania octu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation