Design

Design

Bardzo dietetyczne ciasto

Spód
4 płaskie łyżki otrębów owsianych
180 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ksylitolu


Warstwa budyniowa
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1,5 łyżeczki ksylitolu
1 i 3/4 szklanki mleka 1,5% tłuszczu


Herbaciana galaretka
3 torebki dowolnej owocowej herbaty (ja użyłam malinowej)
3 listki żelatyny
350 ml wrzątku
2 łyżeczki ksylitolu


Dodatkowo
kilka truskawek
garść borówek


Składniki na spód dokładnie ze sobą mieszamy, wlewamy do formy i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C., aż się zarumieni. Ja spód upiekłam w tortownicy o średnicy 16 cm. Dostałam ją kilka dni temu w prezencie, więc od razu musiałam ją wykorzystać :) Następnie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, nieznacznie zmniejszając ilość mleka i cukier zastępując ksylitolem. Gorący budyń wykładamy na ostudzony spód i odstawiamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy herbacianą galaretkę: herbatę zaparzamy we wrzątku, dosładzamy ksylitolem, dodajemy namoczone wcześniej w zimnej wodzie listki żelatyny i całość dokładnie mieszamy. Na zastygłym budyniu układamy truskawki pokrojone w plasterki i borówki, a następnie zalewamy je herbacianą galaretką. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation