Kuchnia
Słodkości
Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm:
* 300 g herbatników maślanych
Masa grysikowa:
* 650 ml mleka
* 120 g masła
* 180 g Nutelli
* 90 g kaszy manny
* 1 łyżka cukru
Masa truskawkowa:
* 500 ml musu truskawkowego (zmiksowane owoce)
* 350 ml + 100 ml wody
* 100 g cukru
* 90 g mąki ziemniaczanej
Masa jogurtowa:
* 700 ml jogurtu greckiego
* 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
* 4 łyżki przetartego przez sitko musu truskawkowego
* 4 łyżki cukru pudru
* 25 g żelatyny
* 70 ml wody
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
Mleko, masło, cukier i Nutellę łączymy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje wsypujemy cienkim strumieniem kaszę cały czas mieszając trzepaczką aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy około 3 minuty na małym ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę grysikową wylewamy na herbatniki, wyrównujemy łyżką i od razu układamy na niej drugą warstwę herbatników. Odstawiamy na około godzinę by masa przestygła.
100 ml wody i mąkę dokładnie łączymy (ja użyłam shakera). Mus truskawkowy, pozostałą wodę i cukier zagotowujemy, a następnie dodajemy cienkim strumieniem mąkę i szybko oraz intensywnie mieszamy. Ja na chwilę zdjęłam garnek z ognia, mocno zamieszałam trzepaczką i ponownie postawiłam go na ogniu. Stale mieszając gotujemy nie dłużej niż minutę. Gorącą masę truskawkową wylewamy na herbatniki i odstawiamy do przestygnięcia.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i energicznie mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy na około 10 minut. Jogurt mieszamy przy pomocy trzepaczki ze śmietanką, cukrem i musem truskawkowym. Na koniec dodajemy żelatynę. Masę jogurtową wylewamy na przestudzoną masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Pokrojone ciasto można przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
MA==