Kuchnia

Słodkości

Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm:



* 300 g herbatników maślanych



Masa grysikowa:



* 650 ml mleka

* 120 g masła

* 180 g Nutelli

* 90 g kaszy manny

* 1 łyżka cukru



Masa truskawkowa:



* 500 ml musu truskawkowego (zmiksowane owoce)

* 350 ml + 100 ml wody

* 100 g cukru

* 90 g mąki ziemniaczanej



Masa jogurtowa:



* 700 ml jogurtu greckiego

* 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)

* 4 łyżki przetartego przez sitko musu truskawkowego

* 4 łyżki cukru pudru

* 25 g żelatyny

* 70 ml wody



Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie układamy warstwę herbatników.

Mleko, masło, cukier i Nutellę łączymy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje wsypujemy cienkim strumieniem kaszę cały czas mieszając trzepaczką aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy około 3 minuty na małym ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę grysikową wylewamy na herbatniki, wyrównujemy łyżką i od razu układamy na niej drugą warstwę herbatników. Odstawiamy na około godzinę by masa przestygła.

100 ml wody i mąkę dokładnie łączymy (ja użyłam shakera). Mus truskawkowy, pozostałą wodę i cukier zagotowujemy, a następnie dodajemy cienkim strumieniem mąkę i szybko oraz intensywnie mieszamy. Ja na chwilę zdjęłam garnek z ognia, mocno zamieszałam trzepaczką i ponownie postawiłam go na ogniu. Stale mieszając gotujemy nie dłużej niż minutę. Gorącą masę truskawkową wylewamy na herbatniki i odstawiamy do przestygnięcia.

Żelatynę zalewamy gorącą wodą i energicznie mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy na około 10 minut. Jogurt mieszamy przy pomocy trzepaczki ze śmietanką, cukrem i musem truskawkowym. Na koniec dodajemy żelatynę. Masę jogurtową wylewamy na przestudzoną masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Pokrojone ciasto można przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation