Kuchnia

sałatki i surówki

Rukola z kurczakiem, musem z ricotty i pomidorkami

Potrzebne będzie:

po 50 gramów miodu i musztardy dijon
400 gramów pokrojonej w niezbyt grube paski piersi z kurczaka
150 gramów sera ricotta
szczypta ziół prowansalskich
kilka kropli oliwy z oliwek
trzy garście pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
trzy garście rukoli
Z miodu i musztardy przygotowujemy bejcę do mięsa. Trzeba oba składniki po prostu porządnie wymieszać. Kurczaka delikatnie solimy, zalewamy marynatą i odkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Kiedy kurczak się marynuje przygotowujemy mus z ricotty dodając do sera zioła prowansalskie i kilka kropli oliwy, a następnie ucierając wszystko na gładko blenderem.
Gdy godzina minie, wyjmujemy kurczaka z lodówki i smażymy na złoto na odrobinie oliwy z oliwek. Na talerzu rozkładamy najpierw rukolę, potem kładziemy kurczaka i pomidory, a na całość jeszcze po odrobinie musu twarogowego. Jeśli ktoś potrzebuje wersji dla hedonistów, można jeszcze na wierzchu położyć trochę kiełków brokuła lub posypać sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation