Biżuteria

Kolczyki i pierścionki

Pudding z mascarpone

Składniki na 4 porcje:
1 budyń śmietankowy
250 g mascarpone
250g świeżych truskawek (w Piotrze i Pawle trafiłam na słodkie, hiszpańskie)
200g kremówki
sok z cytryny do smaku
cukier puder do smaku
kawa rozpuszczalna
bezy

Wykonanie:
Budyń gotujemy w większym garnku w 0,5l mleka – studzimy pod folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch.
Do zimnego budyniu dodajemy mascarpone,, sok z cytryny i cukier – mieszamy wszystko dokładnie mikserem.
Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy budyniowej.
Kilka łyżek masy wymieszać z kawą rozpuszczalną – ja miałam sproszkowaną, jeśli takiej nie macie to rozpuście łyżeczkę kawy z odrobinie gorącej wody i dodajcie jak ostygnie, a jeśli nie lubicie kawy to dodajcie do części masy płaską łyżkę kakao.
Truskawki kroimy w cząstki (4 zostawiamy do dekoracji), a bezy kruszymy.
Masy układamy w przezroczystych kieliszkach w kolejności: masa biała, truskawki, masa ciemna, truskawki, pokruszona beza, masa biała i na wierzch cała truskawka.
Wstawiamy do lodówki co najmniej godzinę i jemy schłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation