Kuchnia
DIETY
Dieta hiszpańska - Diety odchudzające WybierzDiete.pl
Dieta hiszpańska
Smaczna, niezbyt wymagająca i jednocześnie skuteczna dieta przynosząca szybkie efekty? Czy coś takiego jest możliwe? Jak twierdzą twórcy diety hiszpańskiej – jak najbardziej.
Dieta hiszpańska jest świetnym oraz bardzo prostym sposobem na utratę nawet 3 kilogramów w ciągu tygodnia. Szczególnie atrakcyjna jest ona dla tych osób, które lubią owoce oraz warzywa. To właśnie one stanowią podstawę tego programu żywieniowego. Mięso występuje tu w dość ograniczonym zakresie, a jeśli już się pojawia – to jest to mięso chude. Za największą z zalet tej diety uważana jest jej skuteczność oraz łatwość przygotowania kolejnych posiłków. Nie zajmuje to wiele czasu, zatem nawet zapracowane i zabiegane osoby mogą z niej korzystać. Posiłki są bardzo szybkie w przygotowaniu, a można tu wykorzystać wszystkie mrożonki oraz gotowe półprodukty.
Zasady diety hiszpańskiej.
Dieta ta może trwać do 2 tygodni. W tym czasie można zredukować swą wagę nawet o 6 kilogramów. Jej podstawą są warzywa i owoce, a także soki owocowe oraz niegazowana woda mineralna. Łączna wartość posiłków zjadanych każdego dnia stosowania tej diety wynosi 1300 kalorii. W trakcie tej diety każdego dnia zjadamy pięć posiłków” trzy główne oraz dwa mniejsze, w przerwie między głównymi. Pozwala to wyrobić w sobie nawyk odpowiedniego odżywiania się, który pozostaje nawet po zakończeniu diety.
Zalecane w menu.
W naszym codziennym jadłospisie powinny pojawić się w pierwszej kolejności owoce, naturalne soki owocowe. Dzięki temu organizm otrzymuje niezbędną dawkę witamin oraz błonnika. Kawę można pić, jednak należy ograniczyć się do jednej filiżanki na cały dzień. Wskazane są w tej diecie również kefiry i jogurty. Zalecana jest kasza oraz brązowy ryż. Unikać za to należy tych produktów, które zawierają dużą ilość węglowodanów (m.in. ziemniaki oraz makarony).
Przykładowy jadłospis.
Jak może wyglądać jadłospis osoby korzystającej z diety hiszpańskiej? Może tak? Na śniadanie – pełnoziarniste pieczywo i chudy biały ser, do tego sok owocowy i kawa lub herbata. Dozwolona jest również grahamka lub kromka pełnoziarnistego pieczywa. Na obiad – lazania z warzywami podana z sałatką z pomidorów lub jajka na twardo i sałatka z brokułów. Świetnie sprawdza się również mięso duszone, np. schab oraz ryba pieczona w folii. Na kolację można przygotować szaszłyk z kurczaka z ryżem oraz z siloną sałatą, sałata z krewetkami lub warzywa gotowane na parze, podana z kozim serem. Podać można również szynkę wołową, oczywiście z warzywami lub sałatką owocową.
MA==