Kuchnia

żarełko

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

składniki:

mięso mielone - 500 gramów
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
śmietana 18% - 50 mililitrów
makaron Lasagne - 1 opakowanie
szpinak mrożony - 300 gramów
cebula - 2 sztuki
ząbek czosnku - 1 sztuka
suszone oregano - 1 łyżka
przecier pomidorowy - 1 szklanka
ser żółty - 150 gramów
gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
pieprz - 1 szczypta
olej - 2 łyżki
masło


1. Płaty lazanii namocz w letniej wodzie kilka minut. Przygotuj sos Spaghetti 4 sery z brokułami z 250 ml wody i śmietaną, wymieszaj i gotuj kilka minut.

2. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, usmaż połowę na rozgrzanym oleju (1 łyżka), dodaj przecier pomidorowy, łyżeczkę cukru i oregano. Całość gotuj 15 minut.

3. Ser żółty podziel na dwie części: 50 gram zetrzyj na tarce, 150 gram pokrój w drobną kostkę.

4. Na patelni rozgrzej olej, usmaż mięso z pozostałą cebulą i czosnkiem. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj i duś przez 10 minut.

5. Przygotuj prostokątną formę do pieczenia, posmaruj ja masłem, na spodzie ułóż 8 płatów lazanii, następnie połowę mięsnego farszu, polej sosem serowym, przykryj 8 płatami lazanii, na nich ułóż pozostałą część mięsa, posyp serem, całość polej sosem pomidorowym i przykryj pozostałymi płatami. Wierzch polej resztą sosu serowego. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation