Kuchnia

wegetariańskie warzywa wega

Ratatuj
2 małe cukinie

mały bakłażan

strąk czerwonej lub żółtej papryki (lubię mieszać różne rodzaje)

papryczka chilli (opcjonalnie)

2 cebule (można użyć różnych gatunków np. czerwonej i perłowej)

2 dojrzałe pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych

400 g pomidorów w zalewie (około jednego kartonika). W sezonie pomidorowym można wykorzystać świeże, bardzo dojrzałe pomidory sparzone i obrane ze skórki.

łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)

garść czarnych oliwek (opcjonalnie)

pół pęczka natki pietruszki

pół pęczka świeżej bazylii lub dodatek innych ziół np. tymianku czy oregano

2 łyżeczki ziół prowansalskich
kilka łyżek oliwy z oliwek

2-3 ząbki czosnku (najlepiej świeżego, ma delikatniejszy smak), posiekane lub zgniecione


pół kieliszka wina

Do podania:

ser feta, ser kozi lub owczy bundz (nie jest to tradycyjny dodatek, jednak ja lubię dodawać ser pod koniec gotowania: szczególnie smakuje mi ser kozi)

dobrej jakości pieczywo

dobre wino

Wykonanie:

Cukinie kroimy w plastry (około 0,5 cm), bakłażana na kawałki, paprykę w podłużne plasterki. Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla do 200 C lub patelnię grillową. Warzywa mieszamy z oliwą, solidną szczyptą ziół prowansalskich i zapiekamy w piekarniku lub na patelni grillowej tak długo, aż warzywa będą ładnie przyrumienione i chrupiące (na patelni grillowej około 8 minut).

Uwaga: warzywa trzeba od czasu do czasu mieszać, tak, aby się nie przypaliły. Miejcie na nie oko!

Pomidory kroimy na kawałki (jeśli wolicie, można sparzyć je gorącą wodą i ściągnąć skórki). W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. Kiedy zacznie się robić miękka (po około 5-6 minutach) dodajemy czosnek, resztę ziół prowansalskich i świeże zioła. Smażymy jeszcze chwilę, szybko mieszając, aż olej zacznie nabierać intensywnego aromatu.

Dodajemy grillowane warzywa i zwiększamy ogień. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje.

Uwaga: może się zdarzyć, że alkohol zapali się pod wpływem wysokiej temperatury (zdarzyła mi się taka sytuacja). Wystarczy się odsunąć i spokojnie poczekać, aż wino się wypali.

Kiedy wino odparuje dodajemy resztę składników: pomidory, pomidory w zalewie, oliwki, cukier. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie ale nadal jędrne (ja gotuję około 20-25 minut). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem możemy posypać serem i świeżymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation