Kuchnia
wegetariańskie warzywa wega
Ratatuj
2 małe cukinie
mały bakłażan
strąk czerwonej lub żółtej papryki (lubię mieszać różne rodzaje)
papryczka chilli (opcjonalnie)
2 cebule (można użyć różnych gatunków np. czerwonej i perłowej)
2 dojrzałe pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
400 g pomidorów w zalewie (około jednego kartonika). W sezonie pomidorowym można wykorzystać świeże, bardzo dojrzałe pomidory sparzone i obrane ze skórki.
łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)
garść czarnych oliwek (opcjonalnie)
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka świeżej bazylii lub dodatek innych ziół np. tymianku czy oregano
2 łyżeczki ziół prowansalskich
kilka łyżek oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku (najlepiej świeżego, ma delikatniejszy smak), posiekane lub zgniecione
pół kieliszka wina
Do podania:
ser feta, ser kozi lub owczy bundz (nie jest to tradycyjny dodatek, jednak ja lubię dodawać ser pod koniec gotowania: szczególnie smakuje mi ser kozi)
dobrej jakości pieczywo
dobre wino
Wykonanie:
Cukinie kroimy w plastry (około 0,5 cm), bakłażana na kawałki, paprykę w podłużne plasterki. Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla do 200 C lub patelnię grillową. Warzywa mieszamy z oliwą, solidną szczyptą ziół prowansalskich i zapiekamy w piekarniku lub na patelni grillowej tak długo, aż warzywa będą ładnie przyrumienione i chrupiące (na patelni grillowej około 8 minut).
Uwaga: warzywa trzeba od czasu do czasu mieszać, tak, aby się nie przypaliły. Miejcie na nie oko!
Pomidory kroimy na kawałki (jeśli wolicie, można sparzyć je gorącą wodą i ściągnąć skórki). W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. Kiedy zacznie się robić miękka (po około 5-6 minutach) dodajemy czosnek, resztę ziół prowansalskich i świeże zioła. Smażymy jeszcze chwilę, szybko mieszając, aż olej zacznie nabierać intensywnego aromatu.
Dodajemy grillowane warzywa i zwiększamy ogień. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje.
Uwaga: może się zdarzyć, że alkohol zapali się pod wpływem wysokiej temperatury (zdarzyła mi się taka sytuacja). Wystarczy się odsunąć i spokojnie poczekać, aż wino się wypali.
Kiedy wino odparuje dodajemy resztę składników: pomidory, pomidory w zalewie, oliwki, cukier. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie ale nadal jędrne (ja gotuję około 20-25 minut). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem możemy posypać serem i świeżymi ziołami.
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