Kuchnia

Jedzenie

Sernik
składniki:

okrągłe biszkopciki
5 różnokolorowych galaretek
4 serki waniliowe, typu Danio
owoce
Tortownicę** wykładam szczelnie folią aluminiową, układam biszkopty***. Przygotowuję galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 400ml. Gdy trochę się ostudzi, dodaję do niej pierwszy serek i dokładnie mieszam. Masę wylewam na dno tortownicy, schładzam.
Robię kolejną warstwę, mieszając galaretkę z serkiem. Wylewam do formy dopiero, gdy pierwsza warstwa już stężała. W ten sam sposób przygotowuję kolejne dwie warstwy****.
Następnie układam na cieście pokrojone truskawki, zalewam je galaretką (bez serka). Odstawiam do stężenia, po kilku godzinach jest gotowe (najlepiej na noc, rano ma już idealną konsystencję do krojenia).

* zaczynam odliczanie, jeszcze tylko 11 dni nauki, a potem wooolne! mnóstwo czasu, dla siebie, dla Rodziny, dla kuchni i bloga xD

** u mnie tortownica 21cm, użyjcie jednak 23cm, bo w moim przypadku serniczek ledwo się zmieścił.

*** dobrze jest najpierw wylać odrobinę galaretki na sam spód, ułożyć biszkopty i porządnie schłodzić, dopiero potem wlać pozostałą część, w przeciwnym razie biszkopty wypłyną jak na załączonych obrazkach (;

****u mnie warst jest 8 + galaretka z truskawkami, każdą przygotowaną masę dzieliłam na połowę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation