DIY - zrób to sam

Gabriela Senwicka

Sernik malinowy

Receptura:

Czekoladowy spód:
200 g biscotti włoskich pokruszyć
100 g masła roztopionego
100 g gorzkiej czekolady roztopionej
2 łyżki Nutelli

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Wyłóż czekoladowymi okruchami dno tortownicy o średnicy 24 cm.

Masa serowa:
1 kg kremowego sera śmietankowego
300 ml śmietany kremówki - ubić na sztywno
1 szklanka cukru
3 łyżki (5-6 listków) żelatyny - rozpuścić w gorącej wodzie (ok 1/2 szkl)

Ser wymieszaj dokładnie z cukrem, a później delikatnie z ubitą śmietaną i żelatyną. Wylej masę na pokruszone czekoladowe biszkopty.

Malinowy wierzch:
300 g malin (świeże lub mrożone) poduszone widelcem lub zmiksowane blenderem
3 - 4 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny (2 listki) rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody

Maliny dokładnie poduś widelcem, a jeśli nie lubisz pestek w cieście, to dodatkowo przetrzyj puree malinowe przez sito. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej żelatynę i energicznie wszystko połącz.

Mus malinowy wlej na masę serową i końcem widelca lub szpikulcem do szaszłyka delikatnie zmieszaj go z serem robiąc zygzaki i ósemki.

Tak przygotowane ciasto powinno się chłodzić w lodówce ok 2 -3 godziny, aż żelatyna zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation