Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Maślankowe ciasto z jabłkami
(porcja tylko ok. 160 kcal)

Chciało nam się czegoś słodkiego, ale ncoś lżejszego, mniej tłustego i lekko kwaskowatego. Po głowie chodziło mi ciasto jogurtowe, ale ostatecznie wybrałam maślankę. . Do ciasta można dodać również sok z cytryny i jej skórkę, opo wcześniejszym sparzeniu.

Składniki:

3 jajka

3/4 szklanki cukru pudru lub cukru rozdrobnionego w blenderze

2,5 szklanki mąki

szklanka maślanki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 obrane jabłko pokrojone w plastry

1/4 kostki masła roztopionego i ostudzonego

cukier puder do posypania

Mieszamy wszystkie składniki, wylewamy do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Na cieście układamy plastry jabłka i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Sprawdzamy nakłuwając wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Jeśli wykałaczka jest wilgotna oznacza to, że ciasto potrzebuje jeszcze chwili w piekarniku (aż szpikulec będzie suchy). Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation