Kuchnia

Smakowite obiady

Przepis na ratatouille

Składniki:
1 średniej wielkości bakłażan (pokrojony w półksiężyce o grubości ok. 5 mm)
2 małe cukinie (pokrojone na plasterki o grubości ok. 5 mm, dobrze posolony)
1 duża cebula (drobno pokrojona)
3 ząbki czosnku (drobno pokrojony albo przeciśnięty przez praskę)
2 dojrzałe pomidory (w ostateczności zastępujemy je 1 małą puszeczką przecieru pomidorowego) (pokrojone w kostkę)
oliwa z oliwek (ok. pół szklanki; część do smażenia, część do podania razem z bagietką)
1 łyżeczka tymianku (drobno posiekany)
5 gałązek rozmarynu (drobno posiekany)
szczypta mieszanki ziół prowansalskich (opcjonalnie; najważniejsze i tak są tymianek i rozmaryn)
sól


Wykonanie:


Cebulę i czosnek szklimy na oliwie z oliwek (2 łyżki) na dużej, teflonowej patelni.
Dokładamy cukinię i bakłażana, przykrywamy i dusimy przez ok. 15 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając.
Dodajemy pomidory (lub przecier), mieszamy i smażymy bez przykrycia jeszcze przez 5 minut.
Na koniec posypujemy po wierzchu ziołami i nie mieszamy! Nakładamy na talerze, po bokach polewamy oliwą z oliwek i podajemy z bagietką.
Nagradzamy się kieliszkiem wina
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation