Kuchnia

zupy i reszta

Potrawy Półgodzinne: Chłodnik botwinkowy na kefirze

skład na 4 porcje

1litr dobrego gęstego kefiru lub zsiadłego mleka
pęczek botwinki
6 rzodkiewek
2 spore ogórki małosolne
4 wiejskie jaja
2 dymki
kilka gałązek koperku
garść rukoli
1 ząbek kiszonego czosnku z ogórków
kawałek ostrej papryczki z kiszonych ogórków (opcjonlanie)
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, płatki chili


przygotowanie

botwinkę oczyszczamy, dokładnie myjemy i kroimy drobno. zalewamy wodą tylko tyle by przykryło warzywa. gotujemy na pół twardo ok. 10-15 minut i schładzamy. gotujemy jaja na twardo. do schłodzonej botwinki dodajemy pokrojone w słupki rzodkiewki i ogórki, posiekaną zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek. dolewamy kefir i filiżankę soku z kiszonych ogórków, przyprawiamy dość pikantnie. dokładnie mieszamy i w razie potrzeby schładzamy. podajemy z gotowanym na twardo jajem i posypane rukolą. można zjeść z ugotowanymi ziemniakami lub grubą kaszą np. pęczakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation