Tarta z wiśniami
Ciasto kruche:
(składniki podane są na ilość ciasta wystarczającą na spód i na wierzch, jeśli chcecie mieć tarte z samym spodem i owocami nieprzykrytymni ciastem na wierzchu, zmniejszcie ilość składników o połowę)
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
– 260g masła (ok. 1 i 1/4 kostki)
– 350g mąki (ok. 2 szklanki i 2 łyżki)
– 70 ml mleka (4 i 1/2 łyżki stołowej)
– 2 żółtka
– 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru
– szczypta soli
– kilka łyżek bułki tartej do podsypania ciasta
– surowa fasola do obciążenia ciasta
Nadzienie:
– wiśnie bez pestek, ile się zmieści:) (mi wyszedł prawie kilogram)
– 1 szklanka cukru pudru (tarta wychodzi dosyć kwaśna, więc jeśli ktoś woli słodsze desery może dodać więcej cukru)
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 białka do ubicia piany
Przygotowanie:
•składniki na ciasto zagniatamy, gotowe ciasto dzielimy na połowę, każdą część wkładamy do woreczka foliowego, albo zawijamy w folie spożywczą i jedna z nich wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na ok 2 godziny
•po tym czasie wyjmujemy część, która chłodziła się w lodówce i rozwałkowujemy na koło o grubości ok 3 mm
•przekładamy do okrągłej formy, nadmiar ciasta wystający poza foremkę odcinamy; jeśli używamy zwykłej foremki trzeba ja wcześniej natłuścić masłem i posypać lekko bułką tartą, w przypadku formy silikonowej nie jest to potrzebne
•rozgrzewamy piekarnik do 200ºC
•ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, wysypujemy na niego ziarna fasoli, żeby obciążyć ciasto (jeśli tego nie zrobimy, w czasie pieczenia boki ciasta „zjadą” na dno foremki) i wkładamy do piekarnika na kilka minut, żeby ciasto lekko się podpiekło (ok. 7-10 min, będzie widać, że ciasto przestaje się robić surowe)
•w czasie kiedy ciasto się podpieka przygotowujemy wiśnie: do miski przesypujemy wydrylowane wiśnie, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i mieszamy aż składniki się połączą i nie będzie grudek mąki ani cukru
•podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy fasolę (uwaga, żeby się nie poparzyć!!!) i na spód sypiemy kilka łyżek bułki tartej (ok 3-4), bułka tarta wchłonie nadmiar soku z owoców
•zwiększamy temperaturę piekarnika do 220ºC
•z białek z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru ubijamy pianę
•na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy owoce, na owoce łyżką nakładamy ubitą pianę z białek
•wyjmujemy resztę ciasta z zamrażarki i ścieramy na tartce o grubych oczkach (ja ścieram tylko połowę ciasta, resztę wkładam z powrotem do zamrażarki i następnym razem zagniatam ciasto tylko na sam spód tarty)
•starte ciasto rozkładamy równomiernie na tarcie
•tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220ºC, zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy ok. 25-30 min, aż ciasto się ładnie i równomiernie zarumieni
•po wyjęciu studzimy w formie, jak wystygnie posypujemy jeszcze cukrem pudrem
Smacznego!
http://jemcoumiem.pl/tarta-wisniowa/
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