Kuchnia

Przepisy

Ogórki w marynacie słodko-kwaśnej
Składniki
ilość sztuk: 8 litrowych słoików
25 ogórków pokrojonych w cienkie plasterki
6 cebul pokrojonych w cienkie krążki
2 zielone papryki pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku
145 g (0,5 szklanki) soli
700 ml (3 szklanki) octu jabłkowego
1 kg (5 szklanek) cukru
2 łyżki gorczycy
1,5 łyżeczki nasion selera
0,5 łyżeczki całych goździków
1 łyżka mielonej kurkumy
1.W dużej misce wymieszać ogórki z cebulą, zieloną papryką, czosnkiem i solą. Pozostawić na około 3 godziny. 2.W dużym rondlu wymieszać ocet jabłkowy z cukrem, nasionami gorczycy, nasionami selera, goździkami i kurkumą. Doprowadzić do wrzenia. 3.Z miski z ogórkami odlać powstały tam płyn i wlać go do wrzącego octu. Zdjąć zalewę z ognia tuż zanim zacznie się ponownie gotować. 4.Przełożyć ogórki do czystych słoików i zalać zalewą. Starannie zakręcić wieczka i ustawić słoiki do góry dnem na 5 minut, aby się uszczelniły. Po ostygnięciu wstawić do lodówki i trzymać w chłodzie aż do czasu podania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation