Kuchnia

diet

Pieczone orkiszowe pączki i oponki

Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
30g otrębów orkiszowych
3-4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka masła
7g suchych drożdży
1/2 szklanki mleka
jajko
szczypta soli
dżem
mleko do posmarowania
(ew cukier puder lub mleko w proszku do posypania)

Połączyć wszystkie składniki(mleko podgrzać, masło roztopić), wyrobić gładką masę i odstawić na 1-2 h.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na wysypanej mąką stolnicy na dość gruby placek i szklanką wycinamy możliwie duże koła, które potem odrobinę rozciągamy, aby łatwiej była nam domknąć w środku dżem (1 łyżeczka do każdego).

Gotowe pączki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy po wierzchu mlekiem.

Oponki:
Część ciasta rozwałkować na placek grubości ok 1 cm, największą szklanką wyciąć duże koła, a następnie kieliszkiem środki.
Również ułożyć na papierze i smarujemy mlekiem.

Obie wersje pieczemy 25 minut w temp 180 stopni (na ostatnie 3 minuty włączyłam nawiew).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation