Kuchnia

Chleby, Drozdzowe

Bułeczki ze śliwką
składniki (wyszło mi 14 bułeczek):

ciasto drożdżowe:

ok. 450 g mąki
100 g cukru
180 ml mleka
1 opakowanie suszonych lub 45 g świeżych drożdży (u mnie świeże)
3 jajka
160 g masła lub margaryny
14 śliwek węgierek
cukier cynamonowy
Z podanych składników wykonać ciasto drożdżowe wg moich wskazówek. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 14 placuszków. Na każdym ułożyć pozbawioną pestki śliwkę, posypać cukrem cynamonowym. Skleić kulkę otaczając dokładnie owoc ciastem.

Okrągłą formę (u mnie 30 cm) wysmarować masłem. Układać kule łączeniem ciasta od spodu. Początkowo bułki nie będą się ze sobą stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation