Kuchnia

Owocowe

Banany smażone w cieście kokosowo sezamowym


Składniki:

4 banany
120g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki wiórek kokosowych
3 łyżki ziaren sezamu
ok. 250ml wody
olej do smażenia
cukier puder do posypania


Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki suche, wlewać wodę mieszając cały czas trzepaczką, aż do uzyskania ciasta gęstości śmietany.

Banany przekroić wzdłuż, potem każdą część w poprzek uzyskując z jednego banana 4 części. Każdą obtoczyć dokładnie w cieście, wrzucić na głęboki, mocno rozgrzany olej. Smażyć 2-3 minuty, to zrumieniania. Usmażone położyć na chwilę na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation