Kuchnia

Lody

Mrożony keks
Składniki
warstwa jasna:
- 500 g kremowego twarogu (wiaderkowego na serniki)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 80 g cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki
- 50 g orzechów włoskich

warstwa ciemna:
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny

warstwa ciasteczkowa:
- 150 g herbatników
- 100 g masła lub margaryny






Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Na końcu dodać drobno posiekane orzechy.

Jagody, cukier i sok z cytryny umieścić w pojemniku blendera i zmiksować.


Foremkę keksową (o długości 25 cm) wyłożyć folią spożywczą.
Na spodzie formy rozsmarować 4 łyżki masy twarogowej. Zamrażać 20 minut. Następnie rozsmarować 3 łyżki musu jagodowego i ponownie wstawić do zamrażalnika na 20 minut.
Tak samo postępować z kolejnymi warstwami do wykorzystania wszystkich składników (jeszcze 5-6 razy).


Stopione masło wymieszać z pokruszonymi w blenderze herbatnikami. Rozsmarować je na wierzchu keksa. Przykryć folią spożywczą i zamrażać 6 godzin.

Aby wyjąć keks z formy, należy ją zanurzyć na chwilkę w gorącej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation