DIY - zrób to sam

Kuchnia

PEŁNOZIARNISTE PIECZONE FAWORKI BEZ TŁUSZCZU

Dietetyczne pełnoziarniste faworki
(około 15-16 sztuk)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szklanki mąki żytniej
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do piecznia
ok. 130g jogurtu naturalnego lub naturalnego serka homogenizowanego
1-2 łyżki stewii

Mąkę łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Bijemy tłuczkiem do mięsa z różnych stron przez chwilę, by dodatkowo je napowietrzyć. Wkładamy je do lodówki na około 30min, po czym wałkujemy najcieniej jak się da. Kroimy w prostokąty, w każdym pośrodku wykrawamy otwór po czym krótszy bok prostokąta przewlekamy przez niego. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do pieca na 10-15 min na 170 stopni (najlepiej z termoobiegiem, ale wtedy szybko o się rumienia). Uważamy żeby się nie przypaliły.


Najlepiej smakują tego samego dnia, lekko opruszone cukrem pudrem :)
Niebo w gębie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation