Kuchnia

Ciasta bez pieczenia

Ciasto z truskawkami, mascarpone i bitą śmietaną

Składniki:

Spód:

225 g ciastek Digestive (1 opakowanie)
100 g masła


Nadzienie:

250 g mascarpone (np. z Piątnicy)
200 ml słodkiej śmietanki 30% tłuszczu (musi być bardzo zimna, min. całą noc w lodówce)
5 płaskich łyżek cukru (przy kwaśnych truskawkach, przy słodkich warto dać mniej), można dać cukier puder
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (albo wyskrobane ziarenka z laski wanilii/w ostateczności pół łyżeczki aromatu waniliowego) - można pominąć


Wierzch:


500g truskawek (około)
galaretka owocowa - truskawkowa albo malinowa
250ml zimnej wody


Wykonanie:

Masło pokroić na kawałki, roztopić na małym ogniu. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Ciastka bardzo drobno pokruszyć - najlepiej malakserem (ewentualnie w woreczku używając wałka), dodać masło - masa powinna mieć konsystencję mokrej bułki tartej.

Tortownicę (u mnie o szerokości 24cm) wyłożyć masą ciasteczkową, ugniatać, tworząc równy spód, wykładać też boki tortownicy - do wysokości 2-3 cm. Schładzać w lodówce (na czas przygotowania masy).

Mascarpone dokładnie zmiksować z cukrem i z ekstraktem z wanilii. W innym naczyniu bardzo zimną śmietankę 30% (albo 36%) ubić na sztywno (po odwróceniu naczynia, masa pozostaje nieruchoma), dodać ją do masy mascarpone i mieszać delikatnie łyżką, aż do dokładnego połączenia się składników.

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na plastry. W zimnej wodzie rozpuścić galaretkę (dać połowę mniej wody, niż jest to zalecane na opakowaniu; galaretkę można tez przygotować samemu z soku i mąki ziemniaczanej), zagotować dokładnie mieszając. Odstawić.

Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę z mascarpone i bitą śmietaną. Na to ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką (praca z galaretką jest trudniejsza w upalne dni).

Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation