Kuchnia

wypieki

Tarta w kratkę z rabarbarem i truskawkami

Składniki:
40dkg maki
20dkg masła
15 dkg cukru
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg rabarbaru
1/4 kg truskawek
1 łyżka cukru

Sposób wykonania:
Składniki na kruche ciasto wymieszać w malakserze, lub zagnieść tradycyjnie. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Rabarbar pokroić i przesmażyć cukrem. Truskawki obrać, opłukać i osuszyć.
Ciasto podzielić na dwie części , jedną pozostawić w lodówce, a jedną rozwałkować na 1cm. Wylepić ciastem formę na tartę. Podpiec około 10-15 minut w temperaturze 180oC. Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, ułożyć na nim truskawki (można pokroić na połówki). Pozostałe ciasto rozwałkować cienko, kroić w wąskie paski i układać kratkę. Kratkę smarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec około 20 minut w 180oC.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation