Kuchnia

Słodziaki....:D

Ciasto bezowe z jesiennymi darami

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
200 g mąki
150 g cukru
150 g miękkiego masła
150 g powideł śliwkowych z tego przepisu
1/2 szklanki mleka
2 jajka
3 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego z tego przepisu
otarta skóra z 1 cytryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

2 gruszki
1 duże jabłko
1 łyżka masła
20 g żelfixu 2:1
1 szklanka słodzonej dyni z tego przepisu
3 białka
cukier puder

Przygotowanie:
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, resztę papieru wypuścić na zewnątrz, a brzegi posmarować cienko tłuszczem
- z 3 łyżeczek cukru przygotować karmel - rozpuścić na patelni, a następnie połączyć go z lekko podgrzanym mlekiem i krótko zagotować, wyłączyć
- żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na gładką masę, dodać do karmelu z mlekiem i podgrzewać na najmniejszym ogniu aż do zgęstnienia masy - nie gotować
- masło utrzeć z 5 łyżkami cukru na gładką masę, dodać 2 jajka, skórkę cytrynową, miksować
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem dodać do masy
- na sam koniec dodajemy masę karmelową, miksujemy do połączenia się składników
- masę wyłożyć do tortownicy, na wierzchu delikatnie rozsmarować równo powidła śliwkowe
- piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni 20 minut
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać resztę cukru jaki nam pozostał
- masę bezową umieścić na cieście na samych brzegach, ja wykladałam łyżką, piec 1 godzinę w 140 stopniach, wyjąć
- jabłko i gruszki umyć, obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle około 3-4 minut, dodać syrop ze słoiczka od słodzonej dyni, dodać zelfix, podsmażyć około 1-2 minuty, wyłożyć w środek ciasta
- na wierzchu poukładać dynię, poczekać aż całkowicie ostygnie i schłodzić jeszcze chwilkę w lodówce
- podawać posypane cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation