Kuchnia

Ugotuję Ci...

Zupa krem z fenkułu

1 średniej wielkości fenkuł (koper włoski)
1 mała cebula
3 łyżki pełnoziarnistego ryżu
2 łyżki masła
1,5 l wywaru ugotowanego na włoszczyźnie z listkiem laurowym i zielem angielskim
sól i pieprz do smaku
do posypania: uprażone na patelni i wymieszane z sosem sojowym pestki słonecznika
do dekoracji: świeże zioła, np. tymianek lub kwaśna śmietana



Masło roztopić w garnku, dodać pokrojoną cebulę i fenkuł. Mieszając smażyć 5 minut. Dodać ryż, smażyć jeszcze minutę. Wlać wywar, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż koper zmięknie.
Całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem, ew. cytryną lub śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation