Kuchnia

Jeść

:) Kula truskawkowo- kokosowa :)

Lekki, orzeźwiający tort biszkoptowy w kształcie kuli wypełniony delikatnym, piankowym kremem serowym o smaku truskawkowo- kokosowym.
Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej zastępując w biszkopcie mąkę pszenną, mąką kukurydzianą bezglutenową.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
6 jajek
¾ szklanki mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
Nadzienie:
200g truskawek
500g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark (dałam Magerquark)
150g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
60g kokosu
8 listków żelatyny (= 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
300g słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
dżem truskawkowy (ok. 350g)
400g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fix
parę truskawek do dekoracji (u mnie 11 sztuk)

Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką (w wersji bezglutenowej mąką kukurydzianą).
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku 30 min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
Pierwszy krążek pokroić na 8 trójkątów. Drugi pokroić na paski o szerokości 3cm.
Miskę o średnicy ok. 20- 22cm wyłożyć folią spożywczą. W misce ułożyć trójkąty (wychodzi ok. 6 lub 6 i pół trójkątów). Górny brzeg miski wyłożyć paskami z biszkopta.

Dżem lekko podgrzać i pędzelkiem lub łyżką rozsmarować na wyłożonym w misce biszkopcie.
Przygotować nadzienie. Połowę truskawek zmiksować blenderem. Drugą połowę pokroić w małą kostkę.
Żelatynę namoczyć w 6ciu łyżkach zimnej wody. Ser, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Dodać zmiksowane truskawki i kokos. Wymieszać. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
Ubić 300g słodkiej śmietany i wmieszać delikatnie do kremu. Na końcu wmieszać pokrojone truskawki.
Krem wyłożyć na biszkopt w misce.
Całość przykryć 3-cim krążkiem biszkoptu.
Całość wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Kolejno odwrócić miskę z ciastem do góry dnem, zdjąć miskę i folię spożywczą. Obciąć wystającą część z 3ciego, dolnego biszkoptu.
Ubić 400g słodkiej śmietany. Pod koniec ubijania dodać 2 śmietan-fixy i 2 łyżki cukru pudru. (Do ubitej śmietany można dodać dla koloru ok. 3 zmiksowanych na puree truskawek. Wówczas śmietana będzię miała lekko różowy kolor). Ubitą śmietaną posmarować kulę. Ręsztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować kulę. Ozdobić plasterkami truskawek.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation