Kuchnia

Desery i ciastka

Ciasto z masą budyniowo-maślaną o smaku cytrynowym z posmakiem Nutelli.
Smak cytrynowy nie przeważa nad smakiem masła laskowego i odwrotnie. Puszysta bita śmietana przykryta jest herbatnikiem, który po pewnym czasie mięknie. Wierzch ciasta polany jest lukrem cytrynowym.
Ogólnie ciasto jest pyszne. Kilka dobrych lat temu było wręcz hitem wśród mojej rodziny i znajomych.
Szczerze polecam.


Pochodzenie: przepis dostałam od Mamy i dodałam swoją wersję z Nutellą


Ilość: blaszka o wym. 20/40 cm



Składniki Podstawowe:

gotowy nasączony biszkopt z 4,5 lub 6 jaj - w zależności od naszych upodobań (ja upiekłam biszkopt z tego przepisu)




Składniki Na Masę Budyniowo-Maślaną:

0,5 l wody
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (każdy na 0,5 l)*
sok wyciśnięty z 1 cytryny
250 g masła/margaryny
2 czubate łyżki Nutelli

* jeśli są bez cukru, należy dodać cukier wg proporcji na opakowaniu


Składniki Na Masę Śmietanową:

0,5 l śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody lub 2 śmietan-fixy




Składniki Dodatkowe:

18 herbatników maślanych




Składniki Na Lukier Cytrynowy:

1 łyżka soku z cytryny
10 płaskich łyżek (każda 15 ml) cukru pudru
30 ml wrzącej wody




Przygotowanie Masy Budyniowej:

Do garnka wlać 300 ml wody.
Wlać sok wyciśnięty z cytryny.
Postawić garnek na średnim płomieniu kuchenki.
Między czasie do pozostałej wody wsypać budyń.
Wymieszać.
Do gotującej się wody wlać mieszankę z budyniem.
Mieszać do momentu, kiedy budyń przestanie gęstnieć.
Ściągnąć garnek z płomienia.
Ostudzić, często mieszając.Masło/Margarynę podzielić na kilka części.
Zmiksować/Utrzeć na puszysto, czyli ok. 5 min.
Dodawać po 1-2 łyżki budyniu do masła, stale miksując/ucierając.
Dodać Nutellę.
Zmiksować, aby masa uzyskała jednolity kolor.
Wyłożyć masę na biszkopt.
Wyrównać powierzchnię.




Przygotowanie Masy Śmietanowej:
przy użyciu żelatyny:

Śmietanę ubić na puszysto, ale nie do końca sztywno.
Do garnka wlać wodę.
Dodać żelatynę.
Podgrzać na małym płomieniu kuchenki, często mieszając do momentu, kiedy żelatyna się rozpuści (nie może się zagotować, bo straci właściwości).
Ostudzić często mieszając lub umieszczając garnek na moment w zimnej wodzie.
Do śmietany dodać cukier puder.
Rozpocząć dalszy ciąg ubijania śmietany.
Po krótkim czasie wlać letnią żelatynę, nie przerywając ubijania, ponieważ mogą zrobić się grudki-żelki.
Ubijać do momentu, kiedy śmietana nabierze właściwej sztywności (gdy widoczne są na niej grudki, oznacza to, że śmietana jest za długo miksowana i za chwilę może się zważyć).
Wyłożyć śmietanę na masę budyniową.
Wyrównać.

przy użyciu śmietan-fixu:

Śmietanę ubić zgodnie z instrukcją obsługi na opakowaniu śmietan-fixu.




Przygotowanie Lukru:

Składniki połączyć ze sobą.
Intensywnie mieszać lub rozcierać cukier puder, aby nie było zbyt dużo widocznych grudek cukrowych.




Przygotowanie Końcowe:

Herbatniki ułożyć ciasno obok siebie na bitej śmietanie (tak, aby prawie stykały się bokami).
Polać lukrem cytrynowym.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, aż masa i bita śmietana stwardnieją, a ciastka zmiękną.
Gotowe kroić według herbatników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation