Kuchnia

Jedzonko

Tarta z nadziewanymi kwiatami cukinii
250 g mąki
150 g masła
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli

Zamrożone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mąkę, sól oraz zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto odłożyć do lodówki na godzinę. Ciastem wyłożyć formę do tart i podpiec spód w temperaturze 180° C przez około 20 minut.

250 g sera ricotta
50 g sera feta
1 jajko
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
3 drobno posiekane ząbki czosnku
sól
pieprz
kwiaty cukinii

Ricottę wymieszać z fetą, bazylią, czosnkiem oraz jajkiem i doprawić do smaku. Napełnić masą serową szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii, usunąć pręciki i osuszyć, układając na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, żeby ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje masy serowej ze szprycy.

4 jaja
200 g naturalnego serka homogenizowanego
250 ml śmietany kremówki
sól
pieprz

W misce ubić jajka z śmietaną i serkiem, doprawić do smaku. Na podpieczonym cieście rozłożyć nadziane kwiaty cukinii i wszystko zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180° C. Podawać na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation