Kuchnia

MartaBysiak

Przekładaniec brzoskwiniowy

Składniki:
BISZKOPT
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA
6 dag żelatyny
4 łyżki cukru kryształu
1 litr naturalnego jogurtu
1 puszka brzoskwiń
herbatniki
Wykonanie:
BISZKOPT
Białka ubić, dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30-40 min. w temp. 170°C.

MASA
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Brzoskwinie zmiksować wraz z sokiem na jednolitą masę, dodać połowę rozpuszczonej żelatyny, wymieszać i tężejącą masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. Jogurt połączyć z cukrem, roztrzepać, dodać drugą połowę rozpuszczonej żelatyny i wylać na masę brzoskwiniową.
Herbatniki ułożyć na tężejącej masie jogurtowej. Herbatniki można nasączyć spirytusem. Zamiast herbatników na masę jogurtową można wylać tężejącą galaretkę. Wierzch ozdobić polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation