Kuchnia

Kulinarnie

Tradycyjna karpatka – przepis

SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 ½ szklanki wody
¾ kostki masła
1 ½ szklanki mąki
7 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( niekoniecznie )
SKŁADNIKI NA KREM:
3 szklanki mleka ( 750 ml )
1 szklanka cukru pudru
1 duży budyń waniliowy ( bez cukru )
½ kostki masła
Masło rozpuszczamy w garnuszku i dolewamy do niego wodę, zagotowujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Foremki o wym. 24×40 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( będzie ładnie przylegał ). Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na blaszki. Pieczemy w temp. 180 C przez 30 min. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. Po upieczeniu zostawiamy przez 10 min. w zamkniętym piekarniku, po tym czasie lekko uchylamy i czekamy 15 min. Dopiero po tym czasie możemy ciasto wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją w 750 ml mleka. Po zgęstnieniu odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy razem z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po jednej łyżce wystudzony budyń.
Gotową masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim płatem lekko dociskając. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation