Kuchnia

Kulinaria

Ciasto francuskie z twarogiem i brzoskwiniami

Składniki (8 porcji):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200g twarogu do serników
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 6-8 połówek brzoskwini w puszce

Sposób przygotowania:
Odsącz brzoskwinie z syropu, każdą połówkę potnij na kilka kawałków.

W misce wymieszaj twaróg, jajko, cukier, mąkę i esencję waniliową.

Arkusz ciasta francuskiego podziel na 8 równych prostokątów. Brzegi każdej porcji podwiń, tworząc wyższy brzeg ciastka. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta wylej masę twarogową, na wierzchu rozłóż kawałki brzoskwiń.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC, piecz ok. 18 minut, do zarumienienia brzegów.

Żeby ciastka ładnie lśniły możesz po upieczeniu posmarować je specjalną glazurą lub lekko podgrzanym dżemem brzoskwiniowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation