Kuchnia

Obiady

Risotto z bakłażanem:

składniki na 2-3 porcje
1 średni bakłażan
1 cebula 2 ząbki czosnku
300 ml bulionu warzywnego
3 łyżki rodzynek
pół szklanki ryżu ( pojemność 250 ml)
po 1/3 łyżeczki cynamonu, chilli, imbiru, gałki muszkatołowej
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki sosu sojowego
łyżka masła
garść posiekanych pistacji ( można zastąpić laskowymi albo pominąć)
natka pietruszki do posypania
Bakłażana pokroić na 1-2 centymetrowe kawałki, wrzucić do miski. Oliwę wymieszać z sosem sojowym i przyprawami i skropić bakłażana, odstawić na godzinę.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki wrzucić do garnka dodać masło i kilka łyżek wody, dusić 3-4 minuty. Po tym czasie wlać bulion, dodać rodzynki i pokrojonego bakłażana razem z resztką marynaty. Gotować 5- 6 minut. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas aż wchłonie płyn i będzie lekko al dente. Gotowe danie posypać orzechami i natka pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation