Kuchnia

DIETETYCZNIE

Pasztet z warzyw

Składniki na 8 porcji:
1 średnia cukinia
200 g pieczarek
2 cebule
3 marchewki
½ selera
½ szklanki startego żółtego sera (100 g)
3 łyżki bułki tartej lub bułka wcześniej namoczona w wodzie
½ szklanki kaszy manny
3 jajka
Otręby
Masło do wysmarowania blaszki
Przyprawy (sól, pieprz, curry…)

Wszystkie warzywa zetrzyj na większych oczkach tarki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj starty ser, bułkę tartą, kaszę mannę, wbij jajka. Posól, dopraw ulubionymi przyprawami i wyrób masę. Jeśli będzie zbyt rzadka dodaj jeszcze bułki tartej lub otrąb. Prostokątną blaszkę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą wymieszaną z otrębami. Masę warzywną wyłóż do blaszki i posypujemy z wierzchu wiórkami masła. Piecz 1 i ½ godziny w 180oC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation