Kuchnia

desery

Jesienne Creme Brule orzechowe z kakao... oraz Nalewka Rabarbarowa z miodem :)

Przepis na Crems Brule Jesienne:

500 ml śmietanki kremówki (36%)
100g cukru białego
mała saszetka cukru waniliowego
7 żółtek
1 łyżka masła orzechowego
3 łyżki kakao słodzonego
orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie:

Śmietankę zagotowuję z cukrem białym i waniliowym. Dodaję masło orzechowe i rozpuszczam. Całość studzę.

Żółtka ucieram ale nie na puch. Masa na Creme Brule nie może być napowietrzona.

Powoli dodaję żółtka do ostudzonej,orzechowej kremówki. Mieszam aż składniki dokładnie się połączą będzie błyszcząca i gładka. Można postukać garnuszkiem w blat żeby zmniejszyć maksymalnie ilość bąbelków powietrza w masie :)

Przelewam Creme przez sitko do kokilek żaroodpornych i piekę w piekarniku nagrzanym do 150st przez ok 55 minut bez termoobiegu.
Zostawiam do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a następnie oprószam gotowy Creme Brule Kakao i dekoruję orzechami włoskimi :)

Podawać na zimno.

W oryginale Creme Brule posypujemy brązowym cukrem a następnie go karmelizujemy i ta metoda również tutaj świetnie pasuje :) Wystarczy zamiast kakao dodać po łyżeczce brązowego cukru na kokilkę. Orzechy opcjonalnie dla smaku :)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation