Kuchnia

Cisteczkowo

Tarta z brzoskwinkami – najłatwiejsza


porcja gotowego ciasta francuskiego
około 4 – 6 brzoskwiń, w zależności od wielkości
1 żółtko + łyżeczka wody
4 opakowania cukru waniliowego
cukier puder do posypania tarty

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C.
Z ciasta francuskiego uformuj prostokąt mniej więcej o wymiarach 15/35 cm. Umieść go na papierze, na kratce z piekarnika.
Posmaruj ciasto jajkiem rozbełtanym z łyżeczką wody.
Na wierzchu ułóż brzoskwinie pokrojone w ćwiartki, lub mniejsze cząstki.
Całość posyp obficie cukrem waniliowym.
Wstaw tartę do piekarnika na 12 – 15 minut. Na sam koniec możesz lekko podnieśc temperaturę, uważając, by nie przypalić ciasta.
Po upieczeniu posyp tartę cukrem pudrem. Podawaj na ciepło, lub w temperaturze pokojowej. Najlepsze na ciepło, z lodami waniliowymi, smaczneg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation