Design

słodkości;*

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką

Składniki:

3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
1 paczka masła
5 żółtek

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być jednolite i gładkie. Ciastem wykładamy formę ok. 24 cm na 29 cm.
Na ciasto wykładamy obrany, pokrojony rabarbar, przecięte na pół truskawki, przecięciem do góry.
Posypujemy je delikatnie bułką tartą.

Nadzienie
3 - 4 laski rabarbaru
ok 300 g truskawek
odrobina bułki tartej
Kruszonka migdałowa
3/4 szklanki mąki
70 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżki pokruszonych płatków migdałów


Z podanych składników robimy kruszonkę. Rozcieramy je w palcach, tak aby powstał piasek (jeśli będzie mało "piaskowe" należy dodać więcej mąki.

Kruszonkę wysypujemy w miarę równomiernie na ciasto.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.
Smacznego:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation