Kuchnia

Drinkowo

Szampan z truskawkami i wanilią
garść truskawek
pół laski wanilii
łyżka syropu z trzciny cukrowej (lub cukru)
kieliszek ulubionego szampana

Przygotowanie:
Truskawki opłukać, osuszyć i przełożyć do miseczki. Dodać przekrojoną laskę wanilii, zalać syropem cukrowym i szczelnie przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki za minimum godzinę.
Tuż przed podaniem, przełożyć do kieliszka i zalać sampanem.

Szampan z melonem i bazylią
plaster dojrzałego melona
kilka listków bazylii
łyżka syropu z trzciny cukrowej (lub cukru)
kieliszek ulubionego szampana

Przygotowanie:
Bazylię opłukać i porwać na mniejsze kawałki. Melona pokroić w niewielką kostkę przełożyć do miseczki. Dodać bazylię, zalać syropem cukrowym i wymieszać. Szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki za minimum godzinę. Tuż przed podaniem, przełożyć do kieliszka i zalać sampanem.
Szampan z limonką i płatkami dzikiej róży
limonka
świeże płatki z jednej dzikiej róży
łyżka syropu z trzciny cukrowej (lub cukru)
kieliszek ulubionego szampana

Przygotowanie:
Płatki róży opłukać i porwać na mniejsze kawałki. Limonkę sparzyć wrzącą wodą i dokładnie umyć. Pokroić w niewielką kostkę i przełożyć do miseczki. Dodać płatki róży, zalać syropem cukrowym i wymieszać. Szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki za minimum godzinę. Tuż przed podaniem, przełożyć do kieliszka i zalać sampanem.
Szampan z brzoskwinią i trawą cytrynową
pół dojrzałej brzoskwini
1/3 łodygi trawy cytrynowej
łyżka syropu z trzciny cukrowej (lub cukru)
kieliszek ulubionego szampana

Przygotowanie:
Brzoskwinię umyć, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć do miseczki. Trawę cytrynową pokroić w plasterki i dodać do brzoskwini. Zalać syropem cukrowym i wymieszać. Szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki za minimum godzinę. Tuż przed podaniem, przełożyć do kieliszka i zalać sampanem.
Szampan z malinami i świeżą miętą
garść malin
kilka listów świeżej mięty
łyżka syropu z trzciny cukrowej (lub cukru)
kieliszek ulubionego szampana

Przygotowanie:
Maliny opłukać, osuszyć i przełożyć do miseczki. Dodać liski opłukane listki mięty, zalać syropem cukrowym i szczelnie przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki za minimum godzinę.
Tuż przed podaniem, przełożyć do kieliszka i zalać sampanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation