Kuchnia

Cupcake i torciki

Torcik z mlecznej czekolady
biszkopt:
50 g mączki migdałowej
50 g cukru pudru
10 g mąki pszennej tortowej
1 - 2 (60 g) białka
40 g cukru

mus:
200 g mlecznej czekolady
60 g mleka (w temp. 50 st. C)
400 g śmietanki 35 proc.

polewa:
200 g mlecznej czekolady
130 g śmietany 30. proc.
2 łyżki miodu
1 łyżka masła

100 g konfitury żurawinowej
10 ml nalewki z żurawin


Przygotuj biszkopt: do miski przesiej mąkę, mączkę migdałową i cukier puder. Białka ubij ze zwykłym cukrem i ciągle miksując, małymi porcjami dodawaj mieszankę mąki, aż powstanie gładka masa. Masę przełóż do szprycy z końcówką o średnicy 1 cm i wyciśnij na rozłożony na blasze pergamin 4 krążki o średnicy 8 cm. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 10-12 minut.
Przygotuj mus: czekoladę pokrusz, odłóż niewielką część do dekoracji, resztę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj z ciepłym mlekiem (powinno mieć temperaturę około 50 st. C). Masę ostudź i wstaw do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj ze schłodzoną masą czekoladową.
Konfiturę wymieszaj z nalewką. Foremki o średnicy 8 cm, w których będzie chłodził się torcik, natłuść olejem i wysyp cukrem pudrem. Na spód włóż upieczony krążek biszkoptu, następnie napełnij musem, na wierzch rozłóż konfiturę i przykryj drugim krążkiem biszkoptu. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Przygotuj polewę: w rondelku wymieszaj mleko z miodem i podgrzej do około 50 st. C. Zalej pokruszoną czekoladę i odstaw na 2-3 min. Po tym czasie wymiesza i na koniec dodaj masło, połącz z resztą polewy.
Schłodzony deser wyjmij z foremek, polej polewą czekoladową (może użyć też gotowej polewy) i udekoruj owocami żurawiny oraz posiekaną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation