Kuchnia

smaczki

Groch z kapustą
Składaniki:

0,5kg kiszonej kapusty (nie kwaszonej!)

1 szklanku suchego grochu

2 średniej wielkości cebule

olej do smażenia

sól do smaku

2-3 listki laurowe

4 ziarnka pieprzu

Sposób przygotowania:

Groch zalać wodą i pozostawić na kilka godzin do namoczenia (najlepiej całą noc).

Namoczony groch ugotować do miękkości w wodzie, w której namakał.

Kapustę zalać wodą na tyle, aby była lekko przykryta. Obgotować przez około 20 minut. Dodać do niej ugotowany groch i gotować jeszcze jakieś 20 minut, do czasu, aż kapusta zmięknie.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na niewielkiej ilości oleju do czasu, aż się zezłoci.

Do kapusty dodajemy liście laurowe, pieprz i solimy do smaku. Dodajemy podsmażoną cebulę. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Podajemy gorące najlepiej z pajdą swojskiego chleba
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation