Kuchnia

kuszące przysmaki

Zapiekanka rabarbarowa

Składniki
1 kg rabarbaru
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki likieru Grand Marnier
2 łyżki konfitury truskawkowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
masło

Ciasto:
150 ml 36% śmietanki
150 ml mleka
1 laska wanilii
3 żółtka
2 całe jajka
120 g cukru
20-30 g mąki

Oraz:
2-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

Rabarbar myjemy i czyścimy, kroimy na 4-centymetrowe kawałki. Dusimy pod przykryciem z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z cytryny - powinien zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Cedzimy przez sitko, powstały podczas duszenia sok gotujemy bez pokrywki tak długo, aż zgęstnieje i odparuje do mniej więcej połowy objętości. Mieszamy go z likierem, konfiturą i mąką ziemniaczaną, zagotowujemy ponownie, stale mieszając - powstanie gęsty, lśniący sos. Kawałki rabarbaru układamy w wysmarowanej masłem formie do zapiekanek. Robimy ciasto: zagotowujemy śmietankę z mlekiem i ziarenkami wanilii, zdejmujemy z ognia. Ucieramy żółtka i jajka z cukrem, mieszamy z mąką. Powoli, stale mieszając, wlewamy waniliową śmietankę. Masą przykrywamy rabarbar i zapiekamy 20 minut w 180°C. Posypujemy cukrem pudrem i zapiekamy jeszcze 5 minut, aby wierzch się ładnie przyrumienił. Do zapiekanki podajemy sos rabarbarowy.

http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/160334666/zapiekanka+rabarbarowa/p
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation