Święta i uroczystości
Wielkanocne przysmaki
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g miękkiego masła
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 szklanki mleka
1/4 szklanki zaparzonego espresso lub bardzo mocnej kawy (można dodać jeszcze ekstraktu kawowego)
1/4 szklanki Kahlua lub innego likieru kawowego
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka, po jednym, ucierając na najwyższych obrotach miksera. Dodać ekstrakt z wanilii. Dodawać do masy mąkę za zmianę z mlekiem, zaczynając i kończąc na mące. Ucierać tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Przełożyć jedną szklankę do jednej miski i drugą szklankę do drugiej miski. Do jednej dodać zimne espresso (dodałam tu jeszcze 1/2 łyżki kakao dla koloru) i wymieszać, do drugiej dodać likier kawowy i wymieszać (tu dodałam od siebie 1/4 łyżki kakao).
Połowę z pozostałego w misce miksera ciasta wlać na dno formy babkowej (piekłam w prodiżu z kominkiem o średnicy 26 cm)i teraz bardzo delikatnie wlać lub nałożyć łyżką masę z espresso, rozprowadzić równą warstwą. Na to równie ostrożnie i delikatnie, uważając, aby masy się nie pomieszały wyłożyć (łyżką) masę z Kahlua i delikatnie rozprowadzić po powierzchni.
Na końcu wyłożyć pozostałą część ciasta z miski miksera, łyżką, układając małe kupki jedna przy drugiej - ta masa jest wyraźnie gęściejsza i cięższa od dwóch pod nią i trzeba to robić naprawdę delikatnie. Wygładzić powierzchnię, wstawić do piekarnika.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 165ºC, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, wyłożyć z formy i wystudzić do końca.
Kawowy krem z mascarpone:
60 g miękkiego masła (zastąpiłam śmietaną kremówką, by był lżejszy)
115 g mascarpone
1/4 szklanki Kahlua lub innego likieru kawowego
2 szklanki cukru pudru (dodałam pół szklanki, ale to zależy od gustu)
Masło (lub kremówkę) rozetrzeć z mascarpone, dodać cukier i likier i ubić na gładką i puszystą masę.
Kiedy babka jest całkowicie zimna, rozsmarować krem po powierzchni, można posypać startą czekoladą lub kakao.
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