Święta i uroczystości

Wielkanocne przysmaki

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g miękkiego masła
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 szklanki mleka
1/4 szklanki zaparzonego espresso lub bardzo mocnej kawy (można dodać jeszcze ekstraktu kawowego)
1/4 szklanki Kahlua lub innego likieru kawowego

Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka, po jednym, ucierając na najwyższych obrotach miksera. Dodać ekstrakt z wanilii. Dodawać do masy mąkę za zmianę z mlekiem, zaczynając i kończąc na mące. Ucierać tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Przełożyć jedną szklankę do jednej miski i drugą szklankę do drugiej miski. Do jednej dodać zimne espresso (dodałam tu jeszcze 1/2 łyżki kakao dla koloru) i wymieszać, do drugiej dodać likier kawowy i wymieszać (tu dodałam od siebie 1/4 łyżki kakao).

Połowę z pozostałego w misce miksera ciasta wlać na dno formy babkowej (piekłam w prodiżu z kominkiem o średnicy 26 cm)i teraz bardzo delikatnie wlać lub nałożyć łyżką masę z espresso, rozprowadzić równą warstwą. Na to równie ostrożnie i delikatnie, uważając, aby masy się nie pomieszały wyłożyć (łyżką) masę z Kahlua i delikatnie rozprowadzić po powierzchni.

Na końcu wyłożyć pozostałą część ciasta z miski miksera, łyżką, układając małe kupki jedna przy drugiej - ta masa jest wyraźnie gęściejsza i cięższa od dwóch pod nią i trzeba to robić naprawdę delikatnie. Wygładzić powierzchnię, wstawić do piekarnika.

Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 165ºC, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, wyłożyć z formy i wystudzić do końca.

Kawowy krem z mascarpone:

60 g miękkiego masła (zastąpiłam śmietaną kremówką, by był lżejszy)
115 g mascarpone
1/4 szklanki Kahlua lub innego likieru kawowego
2 szklanki cukru pudru (dodałam pół szklanki, ale to zależy od gustu)

Masło (lub kremówkę) rozetrzeć z mascarpone, dodać cukier i likier i ubić na gładką i puszystą masę.

Kiedy babka jest całkowicie zimna, rozsmarować krem po powierzchni, można posypać startą czekoladą lub kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation