Kuchnia

Kuchnia

Kruche ciasteczka owsiane z bakaliami
Porcja na ok. 50 sporych ciasteczek:

2 jajka,
100g rodzynków,
2 szklanki mąki,
1 kostka masła (200 g),
1,5 szklanki cukru brązowego (miałkiego) (z braku można dać 100 g białego),
2 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka cynamonu,
2-3 łyżki ulubionego musli,
2-3 łyżki sezamu,
ulubiony olejek u mnie waniliowy



W miseczce jajka rozbełtać, dodać ulubiony olejek zapachowy i rodzynki. Zostawić na minimum 20 minut. Mąkę wymieszać z przyprawami, proszkiem i szczyptą soli. Masło ubić na puszystą masę, dodać cukier i ubijać dalej. Dodać masę jajeczno-rodzynkową. Na końcu dodać mąkę z przyprawami i płatki owsiane, musli i sezam. Nabierać masę łyżką, formować małe kulki, które następnie spłaszczyć w dłoniach i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut aż będą złociste w piekarniku nagrzanym do 180C. Przechowywać w puszce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation