Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Domowy Kubuś (Sok marchewkowo-jabłkowo-bananowy)
[proporcje na 2 litry]

Składniki:
70 dag marchwi obranej
90 dag jabłek (obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych)
30 dag bananów
1/2 cytryny
2 - 3 szklanki wody przegotowanej (lub więcej)
3 łyżeczki cukru (lub glukozy) - więcej lub mniej w zależności od smaku


Obraną marchew kroję na grube plastry i przekładam do garnuszka, zalewam zimną wodą, dodaję cukier i gotuję do miękkości, odcedzam i pozostawiam do ostudzenia. Ugotowaną marchewkę miksuję za pomocą blendera, dolewam trochę wody aby lepiej zmiksować warzywo.
Jabłka obieram, przekrawam, wydrążam z nasion, wkładam cząstki do sokowirówki i wyciskam sok. Banany obieram i miksuję za pomocą blendera.
Do dużej miski przelewam sok wyciśnięty z jabłek, sok wyciśnięty z połowy cytryny, zmiksowane banany i marchew. Całość dokładnie mieszam z wodą do otrzymania konsystencji gęstego soku. Dosładzam do smaku cukrem rozpuszczonym w niewielkiej ilości gorącej wody.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation