Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Just My Delicious: Pszenne Bagietki

Składniki na dwie pyszne bagietki:
20g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
150ml mleka
250g mąki pszennej
10ml oliwy
szczypta soli

W rondelku podgrzej drożdże, cukier oraz mleko, aż całość będzie letnia. Do miski wsyp mąkę z dodatkiem oliwy i soli, a następnie dolej letnie mleko z drożdżami i cukrem. Wyrób wszystko na sprężyste ciasto, które następnie odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Gdy ciasto podwoi już swoją objętość wyrób je ponownie krótko, podziel na dwie równe części i z każdej uformuj bagietki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w 200C przez ok 20 minut.



Sugestie: Do bagietek możesz dodać swoje ulubione dodatki, zarówno do ich wnętrza, jak i obsypać nimi ich powierzchnię tuż przed pieczeniem - pamiętaj wtedy o posmarowaniu jej roztrzepanym jajkiem. Część bagietek zjedliśmy z domową konfiturą z kiwi.

Wersja light: Mąkę pszenną zastąp dowolną ciemną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation