Kuchnia

zupa

zupa z brukselką i zielonym groszkiem
zupa z brukselką, zielonym groszkiem i boczkiem wędzonym
bazuje na przepisie z australian gourmet traveller, wrzesień 2011
3-4 porcje (dwie dla dużych głodomorów)

1 łyżka oliwy
200 g boczku wędzonego, pokrojonego w grube plastry, a następnie w kwadraty
1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
2 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone w dużą kostkę
1 litr bulionu z kurczaka, gorącego
1 liść laurowy
200 g brukselki, pokrojonej w plasterki
150 g (1 szklanka) zielonego groszku, rozmrożonego

w garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, na średnim ogniu, i zrumień na niej boczek. dodaj cebulę, smaż dalej, mieszając, aż cebula się zeszkli. dodaj czosnek i smaż jeszcze przez pół minuty, aż czosnek zacznie pachnieć. dodaj ziemniaki, wlej bulion, dorzuć listek laurowy. gotuj około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną, następnie do granka włóż pokrojoną w plasterki brukselkę i zielony groszek. gotuj jeszcze 2-3 minuty, tyle tylko, żeby warzywa nieco zmiękły, ale nie dłużej, bo stracą kolor. dopraw do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation