Kuchnia

FOOD

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
SKŁADNIKI:

cukinia [2 szt.]
mięso mielone [30 dag]
cebula [1 szt.] ((duża))
pomidory [1 szt.] ((duży)
czosnek [2 ząbki]
natka pietruszki
ser żółty
pieprz czarny [3 szczypty]
sól [2 szczypty]
pieczarki [20 dag]

Przygotowanie:

Przepis jest miksem pomysłów zaczerpniętych z Wizażu z własnymi modyfikacjami :)

Cukinię umyć, przekroić na pół, odciąć końcówki i wydrążyć miękką część miąższu (nie wyrzucać).

Cebulkę posiekać i delikatnie zrumienić, dodać pokrojone pieczarki i razem smażyć kilka minut, następnie przełożyć do jakiegoś naczynia.
Na tą samą patelnię wrzucić zmiażdżony czosnek i mięso mielone, cały czas mieszając dobrze podsmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i częściowo wydrążony miąższ z cukinii. Chwilkę razem poddusić, dodać usmażone wcześniej pieczarki, natkę pietruszki i dobrze doprawić (ja dodaję mnóstwo pieprzu).
Cukinię faszerować mięskiem i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
5 minut przed końcem pieczenia posypać serem żółtym.
Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation