DIY - zrób to sam
Świetne pomysły
1 z 2Następne >
Gdy na zewnątrz temperatura przekracza 30°C, całą naszą energię życiową angażujemy w znalezienie czegoś, co przyniesie nam ochłodę. Zamiast wybierać pierwsze lepsze lody z marketowego zamrażalnika zdecydujmy się na prawdziwą ucztę smaków: lody czekoladowo-orzechowe domowej roboty. Przygotowane na bazie jajek, o niezwykle kremowym, nugatowym smaku – te lody to prawdziwa rozkosz. Smakują mi tak bardzo, że mogłabym je jeść nawet przy -30°C.
Rzeczy, które potrzebujesz:
1 ½ szklanki (185g) orzechów laskowych, 1 szklanka mleka, 2 szklanki śmietany kremówki, ¾ szklanki cukru, ¼ łyżeczki soli gruboziarnistej, 240g drobno posiekanej mlecznej czekolady, 5 dużych jajek, 1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1
Nagrzej piekarnik do 175°C. Orzechy laskowe ułóż równomiernie na natłuszczonej blasze do pieczenia. Włóż je do piekarnika na 10-12 minut, 1-2 razy mieszając, żeby równomiernie się uprażyły. Gotowe orzechy laskowe powinny mieć lekko złotobrązowy kolor. Pozostaw je do całkowitego ostygnięcia a następnie pocierając ścierką postaraj się usunąć tak dużo otaczających je „skórek”, jak to tylko możliwe. Na koniec drobno posiekaj orzechy za pomocą robota kuchennego.
2
Podgrzej mleko z 1 szklanką śmietany kremówki, cukrem i solą. Mieszaj wszystko, by cukier całkowicie się rozpuścił. Gdy mieszanka zacznie parować, tuż przed doprowadzeniem jej do wrzenia, zdejmij ją z ognia i dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj. Przykryj rondel pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum godzinę.
3
W międzyczasie umieść 120g drobno posiekanej mlecznej czekolady w dużej miseczce. Podgrzej pozostałą 1 szklankę śmietany kremówki do czasu, aż zobaczysz, że zaraz zacznie wrzeć. Zalej nią wiórki czekoladowe i pozostaw na 5 minut. Następnie wymieszaj całość do czasu, aż czekolada całkowicie rozpuści się i połączy ze śmietaną tworząc gładką, kremową masę.
MA==