Kuchnia

Pyszności *.*

PRZEPIS NA
"Ekstremalnie orzechowe ciasteczka"

Potrzebujemy:
250 g mąki
150 g masła
80 g cukru
2 żółtka
50 g zmielonych orzechów włoskich
kilkanaście połówek orzechów włoskich do dekoracji
4 łyżki śmietany
nutellę



Wykonanie:

Mąkę, cukier i orzechy mieszamy ze sobą. Dodajemy margarynę, żółtka i śmietanę, zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Formujemy kulkę, wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 3-4 mm, wycinamy foremką okrągłe ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp 180°C ok 15 min. aż ciasteczka lekko się zrumienią. Zdejmujemy z blachy, czekamy aż przestygną. Na spód ciasteczka nakładamy nutellę, zlepiamy z drugim. Wierzch także smarujemy nutellą i ozdabiamy orzechem.



Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation