Kuchnia

Serniki

SERNIK Z CZEKOLADOWYMI TRUFLAMI

Składniki (na tortownicę o wymiarach 25 cm):
550 ml śmietanki 30 %
120 g czekolady mlecznej
200 g ciasteczek (użyłam migdałowych)
65 g masła
750 g twarogu
4 jajka
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/4 łyżki olejku waniliowego
150 g cukru trzcinowego
300 g posiekanych trufli czekoladowych
250 ml śmietany zagotowujemy, dodajemy połamaną, mleczną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i chowamy do lodówki (najlepiej na 2 godziny).

Ciastka miksujemy dokładnie blenderem, mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Zmielony ser miksujemy na gładką masę z pozostałą śmietanką (300 ml), jajami, olejkiem, mąką i cukrem. Dodajemy trufle, mieszamy. Przelewamy na przygotowany spód. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku (grzałki góra i dół) przez 60 min. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Z lodówki wyjmujemy czekoladową masę, ubijamy na sztywno, wykładamy na sernik. Przekładamy do lodówki i ponownie chłodzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation